26.12.2020

Yeni Bir Dünya

Neredeyse tüm dünyayı saran bir virüs nedeniyle zor günler geçiriyoruz. İnsanoğlu, bu virüsü de yenecek ama yaşadıklarından ders almazsa kendi kıyametine doğru hızla yol almaya devam edecek.
Betonlaştırdığımız toprak, kirlettiğimiz hava ve su, katlettiğimiz canlı türleri kısacası doğa bizden hesap soracak.

Belki de "İnsanlığın 100 yılı kaldı" diyen ünlü fizikçi Stephen Hawking haklı çıkacak. Bilim insanlarının yaşanabilecek yeni bir gezegen arama çalışmaları boşuna değil.
Uluslararası Gıda ve Kalkınma Politikaları Araştırma Enstitüsüne göre dünyada 815 milyon kişi açlıkla mücadele ediyor. 

Tatlı su kaynaklarımız hızla tükeniyor. Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre, dünyada 2,1 milyar kişinin evinde temiz su yok. 2030'a kadar 700 milyon kişinin su kıtlığı nedeniyle göç etmesi bekleniyor.
Yine resmi rakamlara göre hava kirliliği nedeniyle her yıl yaklaşık 7 milyon kişi hayatını kaybediyor (dakikada 13 kişi).
Tüm bunlar, yiyecek yemeği olan, musluğundan temiz su akan çoğunluk için birer rakamdan ibaret. Genellikle (ya da şimdilik) bizlerden uzakta bir yerlerde yaşanan, okuduğumuzda üzüldüğümüz sonra unutup gittiğimiz şeyler.
Bu virüsten ölenlerin sayısı, bu rakamların yanına bile yaklaşamayacak aslında. Ancak bu sefer tüm dünya teyakkuzda. Çünkü virüs, hiçbir ayrım yapmadan yayılıyor. Süper güç ya da üçüncü dünya ülkesi fark etmiyor. Benim için, hepiniz birsiniz, diyor yani.
Evet, insanoğlu öyle ya da böyle bu virüsü de yenecek. 

Gidenlere ağlayıp hayatımıza devam edeceğiz.  
Hem de hiçbir şey olmamış gibi.
Ama bakalım, mavi gezegen bize daha ne kadar tahammül edecek.


Önceki Yazı

Dalkavukluğun Tarifesi

3 yorum:

Yorumlarınız bizim için değerli. Lütfen yazıyla ilgili görüşlerinizi bizimle paylaşınız.